• Ziele Angielskie Całe 600g PRYMAT GASTRO-LINE

Symbol: 7214953936
38.79
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 12.8
Odbiór osobisty 0
Odbiór Osobisty po przedpłacie 0
Kurier Inpost 12.8
Pocztex Kurier 48 Odbiór w punkcie 13.78
Pocztex Kurier48 15
Kurier InPost (Pobranie) 15.26
Paczkomaty InPost 16
Pocztex Kurier48 Odbiór w punkcie (Pobranie) 18.33
Paczkomaty InPost (Pobranie) 19.07
Pocztex Kurier 48 (Pobranie) 19.56
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.7 kg

Zamówienie telefoniczne: 789 237 540

Zostaw telefon

Powyżej zakupów za 100zł - Czekolada GRATIS!

image

Ziele angielskie całe Prymat ma zniewalający aromat, w którym rozpoznać można nuty kardamonu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i wielu innych lubianych przypraw. Całe ziarna dodajemy do marynat i sosów, a także przyprawiamy słodkie likiery i kompoty. Zielem angielskim zachwycamy się od wieków nie tylko ze względu na walory smakowe i aromatyczne, ale również zdrowotne.

Czy wiesz że...

Ziele angielskie to popularna nazwa jagód korzennika lekarskiego, które zbiera się jeszcze zielone, ale już dojrzałe. Korzennik lekarski spotykany jest w Ameryce Środkowej oraz Indiach. Obecnie rośnie tam w stanie dzikim lub na plantacjach. Uprawiany jest też w Ameryce Południowej. Mało kto wie, że korzennik to wiecznie zielone drzewo osiągające ok. 10 m wysokości. Ta roślina, z rodziny mirtowatych, znana jest w Europie od czasów Kolumba, a jako przyprawa była używana już przez Azteków. Przez długi czas jagody korzennika lekarskiego rzadko wzbudzały zainteresowanie. Dopiero kilkadziesiąt lat po Kolumbie ziele angielskie zostało odkryte dla kuchni. W korzennym smaku ziela angielskiego dostrzeżono podobieństwo do smaku goździków, pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i kardamonu.

Zastosowanie:

Zielem angielskim przyprawiamy różne mięsa, takie jak baraninę, wieprzowinę, cielęcinę, a także kiełbasy i konserwy mięsne. Dodaje się je także do marynat, sosów i tłustych potraw, które uzyskują dzięki niemu przyjemny aromat. Bez tej przyprawy wiele traci również szpinak, ryby smażone na oleju, sałatki rybne, dziczyzna, sosy do dziczyzny, zupa jarzynowa, galarety i ogórki kiszone. Dla polepszenia smaku dodaje się niewielkie ilości ziela angielskiego do budyniów, marynat, ciast świątecznych, a także kompotów owocowych i słodkich likierów. Herbata z ziela angielskiego łagodzi nerwobóle, działa antyseptycznie, a także wspomaga trawienie.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie