• Ziele Angielskie Całe 15g PRYMAT

1.99 -15% 1.69
szt. Do przechowalni
Ilość w opakowaniu 18 szt.
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 12.52
Odbiór osobisty 0
Odbiór Osobisty po przedpłacie 0
Kurier Inpost 12.52
Paczkomaty InPost 13.16
Pocztex Kurier 48 Odbiór w punkcie 13.53
Kurier InPost (Pobranie) 14.12
Pocztex Kurier48 15.38
Pocztex Kurier48 Odbiór w punkcie (Pobranie) 15.99
Pocztex Kurier 48 (Pobranie) 17.84
DPD Pobranie 22.25
Dostępność 22 szt.
Waga 0.03 kg
Doradca Smaku

Zamówienie telefoniczne: 789 237 540

Zostaw telefon

Ziele angielskie całe Prymat ma zniewalający aromat, w którym rozpoznać można nuty kardamonu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i wielu innych lubianych przypraw. Całe ziarna dodajemy do marynat i sosów, a także przyprawiamy słodkie likiery i kompoty. Zielem angielskim zachwycamy się od wieków nie tylko ze względu na walory smakowe i aromatyczne, ale również zdrowotne.

Czy wiesz że...

Ziele angielskie to popularna nazwa jagód korzennika lekarskiego, które zbiera się jeszcze zielone, ale już dojrzałe. Korzennik lekarski spotykany jest w Ameryce Środkowej oraz Indiach. Obecnie rośnie tam w stanie dzikim lub na plantacjach. Uprawiany jest też w Ameryce Południowej. Mało kto wie, że korzennik to wiecznie zielone drzewo osiągające ok. 10 m wysokości. Ta roślina, z rodziny mirtowatych, znana jest w Europie od czasów Kolumba, a jako przyprawa była używana już przez Azteków. Przez długi czas jagody korzennika lekarskiego rzadko wzbudzały zainteresowanie. Dopiero kilkadziesiąt lat po Kolumbie ziele angielskie zostało odkryte dla kuchni. W korzennym smaku ziela angielskiego dostrzeżono podobieństwo do smaku goździków, pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i kardamonu.

Zastosowanie

Zielem angielskim całym Prymat przyprawiamy różne mięsa, takie jak baraninę, wieprzowinę, cielęcinę, a także kiełbasy i konserwy mięsne. Dodaje się je także do marynat, sosów i tłustych potraw, które uzyskują dzięki niemu przyjemny aromat. Bez tej przyprawy wiele traci również szpinak, ryby smażone na oleju, sałatki rybne, dziczyzna, sosy do dziczyzny, zupa jarzynowa, galarety i ogórki kiszone. Dla polepszenia smaku dodaje się niewielkie ilości ziela angielskiego do budyniów, marynat, ciast świątecznych, a także kompotów owocowych i słodkich likierów. Herbata z ziela angielskiego łagodzi nerwobóle, działa antyseptycznie, a także wspomaga trawienie.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie