• Oregano 200g PRYMAT GASTRO-LINE

Symbol: 7214806065
23.74
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 12.52
Odbiór Osobisty po przedpłacie 0
Odbiór osobisty 0
Kurier Inpost 12.52
Paczkomaty InPost 13.16
Pocztex Kurier 48 Odbiór w punkcie 13.53
Kurier InPost (Pobranie) 14.12
Pocztex Kurier48 15.38
Pocztex Kurier48 Odbiór w punkcie (Pobranie) 15.99
Pocztex Kurier 48 (Pobranie) 17.84
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 572 294 423

Zostaw telefon

Powyżej zakupów za 100zł - Czekolada GRATIS!

image

Oregano Prymat jest idealną przyprawą do warzyw, serów, ryb i owoców morza. Z powodzeniem dodaje się ją do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Oregano należy do podstawowych przypraw cieszących się powszechnym uznaniem kuchni: włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Bez dodatku wyrazistego smaku oregano nie można sobie wyobrazić pysznego spaghetti lub pizzy.

Czy wiesz że...

Oregano zwane jest także lebiodką lub dzikim majerankiem. Jest to bylina występująca w Europie i Azji Zachodniej. Należy do roślin wieloletnich i osiąga wysokość do 80 cm. Od czasów starożytnej Grecji znana jest legenda i nazwa tego przyprawowego zioła, która wywodzi się od słów oros – góra i ganos – ozdoba, co oznacza ozdobę góry. Przepięknie pokrywająca wzgórza i rozsiewająca zapach roślina potwierdza jedynie trafne znaczenie tej nazwy. Słodka woń lebiodki wywoływała niegdyś taką sławę, że została uznana za symbol szczęścia przez Afrodytę. Lebiodką wieńczono też nowożeńców. Grecy cenili jej zapach szczególnie po kąpieli, kiedy używano jej jako olejku aromatycznego do masażu czoła i głowy. Przed Grekami natomiast roślinę tę znali i cenili starożytni Egipcjanie, doceniając jej właściwości lecznicze, odkażające i konserwującą moc. W wiekach średnich damy wykorzystywały ją do kompozycji florystycznych, słodko pachnących torebek i aromatycznej wody do mycia. Liśćmi pocierano ciężkie dębowe meble i podłogi dla pokrycia ich pachnącą politurą.

Zastosowanie:

Oregano jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów oraz ryb. Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy czy pieczone ziemniaki. Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem oregano. Świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti czy do potraw kuchni włoskiej. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Oregano służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów i owoców morza. Doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa. Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania, najlepiej 10 minut przed ukończeniem przygotowywania potrawy.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie