• Kurkuma Mielona 420g PRYMAT GASTRO-LINE

Symbol: 7214876037
29.09
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena dostawy 4.99
Odbiór osobisty 0
Odbiór Osobisty po przedpłacie 0
List Ekonomiczny 4.99
List Proirytetowy 5.99
Pocztex Kurier 48 Odbiór w punkcie 13.78
Paczkomaty InPost 14.15
Pocztex Kurier48 15
Kurier DPD 15.98
Pocztex Kurier48 Odbiór w punkcie (Pobranie) 18.33
Paczkomaty InPost (Pobranie) 18.46
Pocztex Kurier 48 (Pobranie) 19.56
Kurier DPD (Pobranie) 19.67
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.52 kg

Zamówienie telefoniczne: 789 237 540

Zostaw telefon

Powyżej zakupów za 100zł - Czekolada GRATIS!

image

Kurkuma mielona Prymat to przyprawa, której obecność w kuchni intensywnie oddziałuje na trzy zamysły: wzroku, bo pięknie barwi składniki, zapachu, bo rozciąga woń zbliżoną do pieprzu i piżma, a na końcu smaku. Kurkuma charakteryzuje się słodko-ostrym smakiem podobnym do imbiru, choć jest odrobinę delikatniejsza. Dlatego można ją stosować nawet w dużych ilościach. Jest gwarancją pięknego, intensywnie żółtego koloru każdej potrawy, która jednocześnie nie stanie się zbyt paląca dla naszego podniebienia.

Czy wiesz że...

Kurkuma od wieków była stosowana jako lek i barwnik. Uważano też, że ma właściwości magiczne; mieszkańcy wielu wysp na Pacyfiku nosili ją jako talizman. Do dziś naukowcy przy użyciu nowoczesnej technologii badają właściwości kurkumy, co owocuje licznymi pracami o tematyce zdrowotnej. Proszek kurkumy pochodzi z ekstrakcji dokonanej na roślinie Curcuma demostica, która rośnie na żyznej glebie o dużej wilgotności. Głównym jej producentem są Indie. Uprawia się ją także w Indonezji, Chinach, Bangladeszu, w Ameryce Południowej i na wyspach Morza Karaibskiego. Kurkuma ze względu na atrakcyjny złocisty barwnik i aromat przypomina piżmo.

Zastosowanie:

Kurkuma zdobyła uznanie na całym świecie. Amerykanie bardzo często przyprawiają nią jaja, majonez, omlety i serek topiony. Świetnie nadaje się do mięsa drobiowego. Należy pamiętać, aby w przypadku smażenia dodawać ją na końcu, unikamy tym samym gorzkiego smaku przygotowywanej potrawy. Kurkuma jest istotnym składnikiem proszku curry, dodaje się ją również do musztardy. Znajduje także wiele innych zastosowań: dostarcza barwnika spożywczego, barwi na żółto papier i wszelakie tkaniny, a nawet dodawana jest do kosmetycznych maseczek. Dzięki niej możemy w domowych warunkach uzyskać piękną barwę przygotowywanych potraw – kurkuma barwi ryż oraz masło, nadając im bardziej egzotyczny charakter.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie