• Estragon 10g PRYMAT

Symbol: 7214875945
1.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 12.52
Odbiór osobisty 0
Odbiór Osobisty po przedpłacie 0
Kurier Inpost 12.52
Paczkomaty InPost 13.16
Pocztex Kurier 48 Odbiór w punkcie 13.53
Kurier InPost (Pobranie) 14.12
Pocztex Kurier48 15.38
Pocztex Kurier48 Odbiór w punkcie (Pobranie) 15.99
Pocztex Kurier 48 (Pobranie) 17.84
DPD Pobranie 22.25
Dostępność 16 szt.
Waga 0.03 kg
Doradca Smaku

Zamówienie telefoniczne: 789 237 540

Zostaw telefon
image

Estragon to aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski. Kiedyś bardzo popularny szczególnie w kuchni arabskiej – obecnie największym powodzeniem cieszy się we Francji. Jednak coraz częściej urozmaica także dania kuchni polskiej. Ze względu na swoją intensywność estragon zestawiony z inny ziołami wyraźnie dominuje. Już szczypta przyprawy wystarczy, aby nadać przygotowywanej potrawie unikatowego aromatu. Jeżeli nie zależy nam na wydobyciu gorzkiego smaku przyprawy, najlepiej nie gotować dania zbyt długo. Estragon powinno się dodawać pod koniec gotowania.

Czy wiesz że...

Źródeł nazwy „estragon” można doszukiwać się w języku łacińskim, w którym oznacza on węża/smoka. Natomiast pierwsze wzmianki o tej przyprawie pojawiły się w dawnych, francuskich encyklopediach pochodzących z ubiegłych stuleci, gdzie estragon określano jako „wężowe ziele”. Może to wyjaśniać przyczynę łączenia go z wieloma prastarymi wierzeniami oraz rytuałami, w których miał leczyć różne przypadłości.

Zastosowanie:

Estragon polecany jest do przygotowywania białych mięs, ryb, baraniny, cielęciny i dziczyzny. Świetnie sprawdzi się również jako aromatyczne uzupełnienie twarogów, farszów i masła ziołowego. Używany jest jako klasyczny dodatek do sosów, takich jak remoulade, bearnise czy tatarski. Często wykorzystuje się go także do aromatyzowania octu, który służy do nadawania szczególnego smaku dressingom. Estragon pojawia się też jako dodatek do kiszonej kapusty i ogórków kiszonych.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie