• Cynamon Mielony 390g PRYMAT GASTRO-LINE

Symbol: 7214953773
33.62
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 12.52
Odbiór Osobisty po przedpłacie 0
Odbiór osobisty 0
Kurier Inpost 12.52
Paczkomaty InPost 13.16
Pocztex Kurier 48 Odbiór w punkcie 13.53
Kurier InPost (Pobranie) 14.12
Pocztex Kurier48 15.38
Pocztex Kurier48 Odbiór w punkcie (Pobranie) 15.99
Pocztex Kurier 48 (Pobranie) 17.84
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 572 294 423

Zostaw telefon

Powyżej zakupów za 100zł - Czekolada GRATIS!

image

Cynamon mielony Prymat wyróżnia się intensywnym, słodko-korzennym aromatem, a także przyjemnie piekącym smakiem. To przyprawa, która urzeka swym zapachem i daje nam niezwykłe możliwości kulinarne. Cynamon idealnie wzbogaca zarówno pikantne, mięsne potrawy orientalne, jak i słodkie desery.

Czy wiesz że...

Cynamon należy do najstarszych przypraw świata. Wzmianki o nim pojawiły już się około 2800 lat p. n. e. w księdze zielarskiej jednego z chińskich cesarzy. O cynamonie można przeczytać również w Biblii, gdzie opisywany jest jako jeden ze składników oleju do namaszczania Arki. W starożytnym Egipcie sporządzano z niego kadzidła. Do Europy sprowadzili cynamon kupcy feniccy i arabscy, którzy do XVI w. posiadali monopol na handel nim, umiejąc po mistrzowsku zatajać jego pochodzenie przed kolejnymi odbiorcami. W roku 1636 Holendrzy wywieźli cynamonowca z wyspy Cejlon i rozpoczęli jego uprawę. Poza Sri Lanką cynamon uprawiany jest także w Indiach, Brazylii, Indonezji, na wyspach Morza Karaibskiego i Oceanu Indyjskiego. Jest jedyną przyprawą, którą otrzymuje się z kory rośliny. Gałęzie drzewa lub krzewu cynamonowego obcina się, kiedy osiągną grubość około 3 centymetrów. Po zdrapaniu nożem nieużytecznej kory zewnętrznej ukazuje się cenna kora wewnętrzna. Nacina się ją wzdłuż gałęzi, a potem w poprzek dwoma okrężnymi nacięciami. Oddzielony od gałęzi kawałek kory zostaje zwinięty w rulon i wysuszony. W ten sposób otrzymuje się tzw. laski cynamonu.

Zastosowanie:

Cynamon znakomicie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Szczególnie do potraw z jagnięcia, np. marokańskiej tagine i irańskiej khorak. W polskiej kuchni najchętniej przyprawiamy nim dania z ryżu, kompoty (zwłaszcza z gruszek), desery czekoladowe, ciasta, napoje, chleb korzenny i grzanki. Dawniej był używany do aromatyzowania angielskiego piwa i wina. Aromatyczny cynamon wykorzystywany jest także jako składnik mieszanek do kadzideł i naturalnych mieszanek zapachowych. Znany jest też ze swoich właściwości odkażających i wzmacniających, jako jeden ze składników dodawanych do grzanego wina pomaga w leczeniu przeziębienia.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie